Direct naar de inhoud

Kennismaken met humanisme – Hoorn

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Turf, Hoorn

Adres:

Gedempte Turfhaven 19

Noorderkwartier
Naar Google Maps

Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus.

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Datums en prijzen

Aanmelden

Vragen? Neem contact op.

Docent: Ronald Hünneman

Ronald Hünneman is filosoof, theatermaker en geeft al ruim 25 jaar filosofieonderwijs, met aandacht voor de alledaagse relevantie van filosofische theorieën. Hij schreef ‘Aphroditisch hedonisme’ en ‘Pijnlijke contacten’. Hij ziet het als zijn taak als filosoof om mensen uit te dagen om hun geliefde stokpaarden te betwijfelen, zodat ze nieuwe denkwegen zien of zelfs in kunnen slaan.

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten

Laat je e-mail adres achter en ontvang uitnodigen voor inspirerende activiteiten en gezellige bijeenkomsten. Vink ook het selectie vakje aan als je graag de nieuwsbrieven van de landelijke organisatie wilt ontvangen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief